MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheidSpeltVoedingswaarde

Voedingswaarde

Wat betreft voedingswaarde zijn er eigenlijk alleen uitspraken te doen over de voedingswaarde van spelt in het algemeen in vergelijking met andere granen zoals tarwe of haver. Er zijn weinig tot geen studies waarbij verschillen tussen verschillende spelt rassen (zoals bijvoorbeeld Oberkulmer Rotkorn, Franckenkorn, Zollernspelt etc.) gespecificeerd zijn. Dit is ook lastig omdat de voedingswaarden van granen in het algemeen (en dus ook van spelt) naast de verschillen in rassen, ook sterk beïnvloed worden door klimatologische verschillen zoals weer, grond, zon uren etc.

Als het gaat om voedingswaarde wordt van spelt van alles gezegd: het zou hoger in voedingsstoffen zijn, vezelrijker, hoger in eiwit, en meer vitaminen en mineralen bevatten dan tarwe. Omdat er verschillen zijn tussen speltrassen en omdat de (klimatologische) omstandigheden sterk van invloed zijn op de voedingswaarde van spelt, is het lastig hier harde uitspraken over te doen. Daarbij zijn er nog niet zoveel gegevens vanuit de literatuur beschikbaar over de voedingswaarde van spelt. 
 
Uit de meeste studies blijkt dat het eiwitgehalte van spelt gemiddeld genomen iets hoger ligt dan dat van tarwe. Ook het gehalte aan ijzer, zink, magnesium en choline ligt wat hoger. Het voedingsvezelgehalte is gemiddeld genomen vergelijkbaar, wel heeft tarwe een hoger gehalte aan de vezel arabinoxylaan dan spelt. De resultaten van alle speltrassen vallen op vrijwel alle onderdelen binnen de range van de zomer- en wintertarwes. 
 

Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt vergelijkbaar. De verschillen met bijvoorbeeld haver en rogge zijn veel groter. Rogge is bijvoorbeeld hoger in vezel (15,1 gram per 100 gram voor rogge en 10,7 gram per 100 gram voor tarwe) en haver is weer hoger in eiwit (16,9 gram per 100 gram voor haver vergeleken met 13,2 gram per 100 gram voor tarwe). Daarnaast geldt, net als voor tarwebrood, dat ook speltbrood de meeste voedingstoffen bevat als er volkoren speltmeel in wordt gebruikt.

Delen via