MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheidSpeltVoedingswaarde

Voedingswaarde

Als het gaat om de voedingswaarde wordt van spelt van alles gezegd: het zou vezelrijker zijn, hoger in eiwit, en meer vitaminen en mineralen bevatten dan tarwe. Omdat er verschillen zijn tussen rassen en omdat de klimatologische omstandigheden van invloed zijn op de voedingswaarde van graan, is het lastig hier harde uitspraken over te doen. 
 
Uit de meeste studies blijkt dat het eiwitgehalte van spelt gemiddeld genomen iets hoger ligt dan dat van tarwe. Ook het gehalte aan ijzer, zink, magnesium en choline ligt wat hoger. Het voedingsvezelgehalte is gemiddeld genomen vergelijkbaar, wel heeft tarwe een hoger gehalte aan de vezel arabinoxylaan dan spelt. 

Het gaat om zeer kleine verschillen in voedingswaarde. Wat het onwaarschijnlijk maakt dat dit leidt tot een verschil in gezondheidseffecten. Wat overigens ook afhangt van de geconsumeerde hoeveelheid en de samenstelling van het algehele voedingspatroon. En daar blijft de boodschap: eet gezond en gevarieerd, met voldoende volkorenproducten. 

Net als voor andere broodsoorten geldt: speltbrood is het gezondst als het gemaakt is van volkoren speltmeel. Als de hele graankorrel gebruikt is dus. Bekijk ook de factsheet Is speltbrood gezonder?.

Delen via