MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

 

 

 • Een brood(je) uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

  - Per 1 juli 2022 staat bij ieder brood of het wit, bruin of volkoren is, en van welke graansoort. Zo kunnen mensen bewuster kiezen. Deze FAQ legt uit wat er precies veranderd is.

 • Niet alle vezels zijn hetzelfde: graanvezels verdienen populariteit

  - Hoewel vezels een van de belangrijkste componenten uit de voeding zijn, zijn ze niet populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in Nederland zijn teleurstellend. En dat terwijl vezels goed zijn voor de gezondheid. Ze zorgen voor een vertraagde maaglediging, een verbeterde stoelgang, een verzadigd effect en zijn (brood)nodig voor het behoud van onze gunstige darmflora.

 • Pilot studie: Tritordeum graan vermindert Prikkelbare Darm Syndroom symptomen

  - Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waar zo’n 10% van de Nederlanders last van heeft. Voedingsadvies is vaak de eerste stap. Een FODMAP beperkt dieet resulteert in bepaalde gevallen in vermindering van de symptomen. Het is enkel een lastig dieet en niet alle patiënten zijn hiermee geholpen, waardoor nieuwe adviezen nog altijd welkom zijn. Een Italiaanse pilot met het graan Tritordeum geeft veelbelovende resultaten.

 • RIVM: Brood mag vaker en gezonder

  - Het RIVM heeft gekeken in hoeverre het Nederlandse voedingspatroon overeenkomt met de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf. Daaruit blijkt dat veel Nederlanders minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf eten en drinken, waaronder ook brood.

 • Lager risico op alvleesklierkanker door volkorengranen

  - Alvleesklierkanker; het is redelijk zeldzaam maar kent wel een ongunstige prognose. Er is weinig bekend over de preventie ervan, wat maakt dat het een must is om risicofactoren te achterhalen. Deense onderzoekers onderzochten daarom of er een associatie is tussen alvleesklierkanker en de inname van volkorengranen. En die omgekeerde associatie lijkt er te zijn, met name bij middeljarige mannen, zo blijkt uit de studie. Nog een gunstig gezondheidseffect van volkoren dat aan het licht komt!

 • Volkorenbrood in een plantaardig voedingspatroon. Vlees minderen? Volkoren vermenigvuldigen!

  - Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om meer plantaardige en minder dierlijke producten te consumeren. En hoewel je misschien niet direct aan (volkoren)brood denkt, past het uitstekend in een (meer) plantaardig voedingspatroon.

 • Volkorengranen verlagen kans op slokdarm-, maag- en darmkanker

  - Het is al langer bekend dat consumptie van (voldoende) volkorengranen het risico op darmkanker verkleint. Een recente meta-analyse laat zien dat dit verder gaat dan alleen de (dikke) darm, en dat consumptie van volkorengranen ook het risico op maag- en slokdarmkanker kan verlagen.

 • Blik van de Meester Boulangers op 2030

  -

 • Tarwegluten – wat is er veranderd in de afgelopen 120 jaar?

  - Tarwe – een van de meest gegeten graansoorten – bestaat voor zo’n 10 tot 12% uit eiwitten. Het grootste gedeelte van deze eiwitten – 75 tot 80% – zijn gluten. Bepaalde tarwe-eiwitten ongewenste immuunreacties kunnen veroorzaken, zoals gebeurd bij mensen met coeliakie of tarwe-allergie. Veel mensen zijn bang dat moderne tarwevarieteiten meer van deze eiwitten, die ongewenste immuunreactie kunnen veroorzaken, bevatten dan in het verleden. Maar hoe groot zijn de verschillen tussen oude en nieuwe tarwesoorten eigenlijk? Wetenschappers aan de Duitse universiteit onderzochten het eiwitgehalte van 60 tarwevariëteiten uit de periode tussen 1891 en 2010. Lees hier de resultaten!

 • Infographic ‘Vezelinname duwtje in de rug’

  -

Nieuws

Blijf up to date!