MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

 

 

 • Gevoeligheid voor gluten beïnvloed door negatieve verwachting

  - Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten.

 • The Lancet: Brood (ultra)bewerkt en toch gezond

  - (Ultra)bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Over welke producten (ultra)bewerkt zijn, en over hoe ongezond (ultra)bewerkt voedsel is. Er is veel kritiek op de benadering. Zo wordt bijvoorbeeld volkorenbrood beschouwd als (ultra)bewerkt en zou daarmee ongezond zijn, geheel tegen alle voedingsaanbevelingen in. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, geeft duidelijkheid en brengt de discussie een stap verder.

 • Volkorenconsumptie omhoog, ziektekosten omlaag aldus wetenschappelijk onderzoek

  - We weten al lange tijd dat het eten van (meer) volkoren gunstig is voor de gezondheid. Onderzoekers uit Finland, Australië en de Verenigde Staten hebben zelfs geprobeerd aan te tonen wat het economische effect is, wanneer we voldoende volkorenproducten eten. Een lagere ziektelast betekent immers ook een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg.

 • WWF: Gezond en duurzaam eten binnen de grenzen van één aarde

  - Het is het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) gelukt om een voedingspatroon samen te stellen dat goed is voor natuur, klimaat en milieu én dat aan alle gezondheidsaanbevelingen voldoet. Door stapsgewijze aanpassingen aan ons huidige menu, zoals meer plantaardig en lokaal eten, verlagen we de milieu-impact enorm. Dit vereist wel aanscherping van de huidige voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf. Brood en volkoren graanproducten blijven een belangrijke bron van voedingsstoffen in het toekomstige menu.

 • Gezondheid bevorderen met Bakkerszout 2.0

  - Ondanks alle gezondheidsvoordelen die (volkoren)brood in zich heeft, krijgen consumenten uit de categorie ‘brood, granen, rijst en pasta’ het meeste zout binnen. Gevolgd door de categorieën vlees(producten) en zuivel. De bakkerijsector heeft tussen 2011 en 2018 stappen gezet om dit te verlagen, maar nog steeds is deze positie niet ideaal. De gemiddelde Nederlander eet 3,3 sneetjes brood per dag; dat zorgt voor een grote bijdrage in de zoutinname.

 • Glutenvrij dieet bij endometriose; hype of wetenschappelijk onderbouwd?

  - Vrouwen met endometriose zoeken vaak naar aanvullende therapieën, omdat medische behandelingen vaak niet alle klachten verlichten. Een populair idee is dat een glutenvrij dieet kan helpen om endometriose-gerelateerde pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Echter, de wetenschappelijke gegevens hierover zijn momenteel niet eenduidig en bieden geen overtuigend bewijs voor een oorzakelijk verband.

 • Nieuwe richtlijn coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen

  - Onlangs is de herziene richtlijn “coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen” gepubliceerd voor medisch specialisten. Deze richtlijn behandelt de diagnostiek en behandeling van coeliakie en non-coeliac gluten sensitivity en geeft adviezen t.a.v. monitoring en organisatie van zorg voor kinderen en volwassenen met coeliakie.

 • Nordic Nutritrion Recommendations 2023: gezond eten is meestal ook duurzaam

  - Op 20 juni 2023 zijn de Nordic Nutrition Recommendations 2023 gepubliceerd. Het rapport is de meest uitgebreide wetenschappelijke basis ter wereld voor hoe we goed moeten eten ten behoeve van de planeet en onze gezondheid. Het rapport geeft een wetenschappelijke onderbouwing die aantoont dat gezond eten meestal ook duurzaam is, aldus de projectleider en professor aan de Universiteit van Oslo. De directteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat dit rapport “een krachtig verband tussen gezonde mensen en een gezonde planeet” aantoont.

 • Nieuwe Broodwijzer te bestellen!

  - Er is een nieuwe versie van de bekende Broodwijzer; de kenniswaaier bevat allerhande nuttige informatie over de relatie tussen brood en gezondheid, de voedingswaarde van verschillende broodsoorten en handige plaatjes en tabellen voor in uw gesprek met cliënten. Daarnaast geeft de Broodwijzer antwoord op hardnekkige fabels en tips om volkorenbrood te herkennen.

 • Extra gezondheidsvoordelen van desembrood nog altijd niet duidelijk

  - De interesse naar voeding en gezondheid groeit. En er is ook opnieuw interesse in eenvoudige, traditionele processen zoals fermentatie. Samen met de toegenomen populariteit krijgt zuurdesemfermentatie aandacht omdat het gezondheidsvoordelen zou hebben. Hoewel wetenschappelijke studies laten zien dat zuurdesemfermentatie de beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren en ook de glycemische index van brood kan verlagen, blijft het onduidelijk of het effect van zuurdesemfermentatie zich vertaalt in voordelen voor de gezondheid.

Nieuws

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.