MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

 

 

  • Broodconsumptie nog niet volgens de richtlijnen

    - Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft gekeken in hoeverre het Nederlandse voedingspatroon tussen 2019 en 2021 overeenkomt met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. Daaruit blijkt dat veel Nederlanders minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf eten en drinken, waaronder ook brood.

  • RIVM: brood en graanproducten belangrijke bron van koolhydraten, vezels én eiwit

    - Brood is diep ingebakken in de Nederlandse eetcultuur. Het is al eeuwenlang een voedzaam basisvoedingsmiddel dat een cruciale rol speelt in ons dagelijkse eetpatroon. En dat is niet voor niets. Brood is een belangrijke bron van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Dat bevestigen ook de meest recente resultaten van de Voedselconsumptiepeiling, blijkt uit het rapport van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  • Nieuw: infographic over brood & sport

    - Weet jij al waarom brood en sport de perfecte match zijn? Deze infographic vertelt je er meer over. Spoiler: Brood barst van de eiwitten!

  • Aangetoond: Planetary Health Diet gezond voor de mens en de planeet

    - Mensen die gezond en duurzaam eten kunnen hun risico op voortijdige sterfte en hun impact op het milieu aanzienlijk verlagen. Zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van Harvard T.H. Chan School for Public Health. Het is de eerste grote studie die rechtstreeks de impact evalueert van het naleven van de aanbevelingen – het Planetary Health Diet – uit het baanbrekende EAT Lancet-rapport uit 2019.

  • Lage inname van volkoren gelinkt aan vroeg ontstaan van dikke darmkanker

    - Aangenomen wordt dat het risico op dikke darmkanker op jonge leeftijd (gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 50 jaar) wordt beïnvloed door voedings- en leefstijlfactoren. Daarom wilden onderzoekers uitzoeken welke voedingsmiddelen mogelijk betrokken zijn bij het risico op dikke darmkanker. Met behulp van gegevens uit de Global Burden of Disease Study 2019 ontdekten wetenschappers dat een voedingspatroon met weinig volkorengranen een van de belangrijkste voedingsrisicofactoren is voor het vroegtijdig optreden van dikke darmkanker, vóór een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees en zelfs voedingspatronen met weinig vezels.

  • Gezond ouder worden met volkoren

    - De groeiende bevolking van ouderen wereldwijd heeft de belangstelling gewekt voor factoren die gezond ouder worden bevorderen. Voeding en andere levensstijlfactoren spelen een cruciale rol bij gezond ouder worden; echter, er is nog weinig bewijs voor specifieke voedingsrichtlijnen die gemakkelijk in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Volkoren granen bevatten specifieke voedingscomponenten die mogelijk bijdragen aan gezond ouder worden.

  • Meer beleg op een boterham dan op een bolletje

    - Uit onderzoek is bekend dat de grootte van het oppervlak van een product invloed heeft hoeveel saus of beleg we erbij eten. Saus en beleg zijn vaak calorierijke producten. Bovendien eten we sneller als het voedingsmiddel zacht is of meer besmeerd is met bijvoorbeeld boter of jam. En als je sneller eet, eet je vaak ook meer. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht ons eetgedrag: smeren we meer beleg op een boterham of op een bolletje?

  • Geen vlees en zuivel, maar wel brood!

    - Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

  • Klachten na broodconsumptie: maakt graansoort en fermentatietype verschil?

    - Hoewel volkoren tarweproducten, zoals volkorenbrood, rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen en vezels en gunstig zijn voor de gezondheid, zijn er mensen die tarweproducten vermijden. Wetenschappers aan de Maastricht University onderzochten de effecten van brood gemaakt van verschillende graansoorten (tarwe, spelt en emmer) en verschillende fermentatiemethoden (gist en zuurdesem) op maagdarmproblemen bij mensen met zelfgerapporteerde NCWS.

  • (Ultra)bewerkt voedsel: inzicht in consumentenkennis en -zorgen

    - Wereldwijd is er steeds meer ultrabewerkt voedsel beschikbaar voor consumptie. Hoewel bewerking voordelen kent, zoals voedselveiligheid en verminderen van verspilling, roept het ook vragen op over de gezondheidseffecten hiervan op de lange termijn. Ongezonde voeding is zonder meer een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Dat maakt ook dat (ultra)bewerkte voeding al lange tijd onderwerp is van onderzoek én discussie. Over welke producten (ultra) bewerkt zijn, en over hoe (on)gezond (ultra)bewerkt voedsel is. Maar wat weten en vinden consumenten eigenlijk van ultrabewerkte voeding?

Nieuws

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.