MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

 

 

 • Extra gezondheidsvoordelen van desembrood nog altijd niet duidelijk

  - De interesse naar voeding en gezondheid groeit. En er is ook opnieuw interesse in eenvoudige, traditionele processen zoals fermentatie. Samen met de toegenomen populariteit krijgt zuurdesemfermentatie aandacht omdat het gezondheidsvoordelen zou hebben. Hoewel wetenschappelijke studies laten zien dat zuurdesemfermentatie de beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren en ook de glycemische index van brood kan verlagen, blijft het onduidelijk of het effect van zuurdesemfermentatie zich vertaalt in voordelen voor de gezondheid.

 • Kansen voor meer Volkoren

  - Afgelopen week kwamen geïnteresseerden samen tijdens de kennissessie Blik op Volkoren in Ede. Met prikkelende vragen en opmerkingen vanuit de zaal, een inspirerende muzikale aankleding en een samenkomst van verschillende expertises van binnen én buiten de bakkerij wordt er terug gekeken op een zeer geslaagde sessie.

 • Blik op Volkoren 22 november 2022

  - Vanuit het Akoesticum in Ede ontvangen we u graag op dinsdag 22 november bij de volgende bijeenkomst uit onze serie kennissessies: Blik op Volkoren. Tijdens deze interactieve sessie gaan we met kopstukken binnen én buiten de bakkerijsector in gesprek over de kansen om de verkoop van volkoren te stimuleren. Praat mee!

 • Bijna een derde van Nederlanders denkt: hoe donkerder het brood, hoe gezonder

  - 29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen.

 • Een brood(je) uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

  - Per 1 juli 2022 staat bij ieder brood of het wit, bruin of volkoren is, en van welke graansoort. Zo kunnen mensen bewuster kiezen. Deze FAQ legt uit wat er precies veranderd is.

 • Niet alle vezels zijn hetzelfde: graanvezels verdienen populariteit

  - Hoewel vezels een van de belangrijkste componenten uit de voeding zijn, zijn ze niet populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in Nederland zijn teleurstellend. En dat terwijl vezels goed zijn voor de gezondheid. Ze zorgen voor een vertraagde maaglediging, een verbeterde stoelgang, een verzadigd effect en zijn (brood)nodig voor het behoud van onze gunstige darmflora.

 • Pilot studie: Tritordeum graan vermindert Prikkelbare Darm Syndroom symptomen

  - Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waar zo’n 10% van de Nederlanders last van heeft. Voedingsadvies is vaak de eerste stap. Een FODMAP beperkt dieet resulteert in bepaalde gevallen in vermindering van de symptomen. Het is enkel een lastig dieet en niet alle patiënten zijn hiermee geholpen, waardoor nieuwe adviezen nog altijd welkom zijn. Een Italiaanse pilot met het graan Tritordeum geeft veelbelovende resultaten.

 • RIVM: Brood mag vaker en gezonder

  - Het RIVM heeft gekeken in hoeverre het Nederlandse voedingspatroon overeenkomt met de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf. Daaruit blijkt dat veel Nederlanders minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf eten en drinken, waaronder ook brood.

 • Lager risico op alvleesklierkanker door volkorengranen

  - Alvleesklierkanker; het is redelijk zeldzaam maar kent wel een ongunstige prognose. Er is weinig bekend over de preventie ervan, wat maakt dat het een must is om risicofactoren te achterhalen. Deense onderzoekers onderzochten daarom of er een associatie is tussen alvleesklierkanker en de inname van volkorengranen. En die omgekeerde associatie lijkt er te zijn, met name bij middeljarige mannen, zo blijkt uit de studie. Nog een gunstig gezondheidseffect van volkoren dat aan het licht komt!

 • Volkorenbrood in een plantaardig voedingspatroon. Vlees minderen? Volkoren vermenigvuldigen!

  - Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om meer plantaardige en minder dierlijke producten te consumeren. En hoewel je misschien niet direct aan (volkoren)brood denkt, past het uitstekend in een (meer) plantaardig voedingspatroon.

Nieuws

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.