MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Broodconsumptie

HomeOver broodBroodconsumptie

Broodconsumptie

Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling (2019-2021) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 3,3 sneden brood (van 35 gram per stuk) eten. Er werd ook een verschil tussen leeftijden en geslacht opgemerkt. Mannen eten meer brood dan vrouwen en de leeftijdsgroep ouder dan 18 jaar eet minder brood dan kinderen tussen 1-17 jaar. 

Op basis van de Voedselconsumptiepeiling concludeert het RIVM dat ongeveer de helft van de volwassenen dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten consumeert, zoals de Gezondheidsraad adviseert. 

Steeds vaker volkoren 

Uit consumentenonderzoek (mei 2023), uitgevoerd door GfK, blijkt dat Nederlanders brood vooral eten omdat het lekker is. Ook voedzaamheid en gewoonte zijn sterke drijfveren om brood te eten. Volkorenbrood is de meest gegeten broodsoort onder volwassenen. De consumptie van volkoren stijgt ook: van 38% in 2016 tot 55% in 2023. Ook bruinbrood (43%) en luxe broodjes (croissants, saucijnebroodjes, chocoladebroodjes, kaasbroodjes etc.) (33%) worden vaak gegeten. Kinderen eten vooral bruine (51%) en witte (34%) boterhammen.

88% van de Nederlanders vindt dat volkorenbrood gezond is, en 76% van de Nederlanders geeft aan dat volkorenbrood voedzamer is dan bruinbrood. De meerderheid van de Nederlanders ziet daarnaast dat brood plantaardig is (53%) en een belangrijke bron van jodium (57%).

Nog altijd kopen op kleur

Bij het kopen van brood speelt gezondheid een steeds grotere rol. De belangrijkste reden dat consumenten volkorenbrood kopen, is dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan ander brood. Toch gaan veel consumenten (68%) bij het kopen van brood nog af op kleur, terwijl die kleur niet zegt of er bloem, meel of volkorenmeel gebruikt is. Bijna een derde denkt onterecht dat hoe donker het brood is, hoe gezonder het is. 

Ook de hoeveelheid vezels (25%), hoeveelheid zaden en pitten (22%) en de vorm (12%) doen mee in de besluitvorming.

Bekijk ook: Kiezen voor volkoren, een handvat voor de cliënt

Hofleverancier van voedingsstoffen

Brood is als basisvoedingsmiddel een belangrijke leverancier van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. 

Delen via

Over brood
Broodconsumptie