MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Nutri-Score

HomeRegelgevingNutri-Score

Nutri-Score

Vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score een officieel voedselkeuzelogo, dat producenten vrijwillig mogen gebruiken. Aan de hand van positieve componenten (eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten) en negatieve componenten (energie, suikers, verzadigd vet en zout) krijgt een product een score: van een donkergroene A, gele C tot donkeroranje E. Die score geeft per productcategorie aan hoe voedzaam een product is. 

Nutri-Score is een aanvulling op de Schijf van Vijf, de nationale voedingsrichtlijn. Niet alle producten vallen binnen de Schijf van Vijf. Juist voor die producten kan Nutri-Score consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een product met een betere samenstelling.

Verpakte levensmiddelen  
Nutri-Score is primair bedoeld voor (verpakte) levensmiddelen met een verplichte ingrediëntendeclaratie. Voor niet-voorverpakte producten is Nutri-Score dus eigenlijk niet van toepassing. Grote kans dat je Nutri-Score daarom alleen ziet op de broodafdeling van de supermarkt en niet bij de ambachtelijke bakkerij.

Nutri-Score op brood
Het is over het algemeen zo dat volkorenbrood een A krijgt, bruinbrood een B en witbrood een C. Voor sommige broden wijkt het iets af. Bijvoorbeeld voor volkoren krentenbrood (C) en witbrood met zaden en pitten (B).

Ondanks de verbeteringen in het algoritme, sluit Nutri-Score niet (altijd) aan op de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum. Volkoren krentenbrood staat bijvoorbeeld wel in de Schijf van Vijf, maar scoort een Nutri-Score C, als gevolg van de vruchtensuikers die erin zitten. Dat kan niet verlaagd worden vanwege de wettelijke eis van minimaal 30% krenten/rozijnen. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Bruin- en volkorenbrood staan in de Schijf van Vijf. 

Wit, bruin of volkoren
Door het Warenwetbesluit Meel en brood weten consumenten ook zeker dat volkorenbrood enkel gemaakt kan worden van volkorengranen. Op of bij elk brood moet worden aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. De aanduiding wit, bruin of volkoren heeft betrekking op het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel in het meelbestanddeel en niet op de kleur van het brood. Elke consument kan zo gemakkelijker zien welk soort brood hij koopt, en een keuze maken voor bruin- of volkorenbrood in plaats van witbrood. Zowel in de supermarkt als bij de ambachtelijke bakker.

Lees meer over Nutri-Score op de website van het Voedingscentrum.

Delen via

Regelgeving
Nutri-Score