MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeRegelgevingEtikettering

Etikettering

Brood wordt meestal in de winkel verpakt, of van een verpakking voorzien om het dezelfde dag nog te verkopen. Dan hoeft het niet uitgebreid geëtiketteerd te worden, zoals bij voorverpakt brood. Toch moet een deel van de informatie wel vermeld worden, bijvoorbeeld op het schap.

Niet-voorverpakt brood

Het meeste brood is dagvers, en ligt onverpakt in de winkel. Het brood wordt dan ter plekke op verzoek van klant verpakt. Onder niet-voorverpakt brood valt ook brood dat is verpakt met als doel het nog dezelfde dag te verkopen. Niet-voorverpakt brood hoeft geen etiket op de verpakking te hebben. Toch moet er wel bepaalde informatie te vinden zijn op de plaats waar het product is uitgestald, bijvoorbeeld op een schapkaart of op een bord. Het gaat om de naam, de prijs en allergeneninformatie.

Voorverpakt brood

Etikettering is wel verplicht voor voorverpakt brood dat niet perse dezelfde dag nog verkocht wordt, zoals geconserveerd (rogge)brood en afbakbrood in speciale verpakking. Er zijn veel regels, waaraan een etiket moet voldoen. In het kort komt het neer op een aantal verplichte vermeldingen:

  • productnaam
  • netto hoeveelheid
  • ingrediëntenlijst
  • allergenendeclaratie
  • voedingswaardedeclaratie (tenzij daarvan uitgezonderd in Bijlage V van de Verordening Voedselinformatie (1169/2011))
  • houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum
  • (handels)naam en adres producent, verpakker of verkoper

Als het product op een bepaalde manier bewaard moet worden (bijvoorbeeld in de koelkast) of een speciale gebruiksaanwijzing heeft, dan moet dat ook vermeld worden. 

Regelgeving
Etikettering