MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Bijna een derde van Nederlanders denkt: hoe donkerder het brood, hoe gezonder

Onderzoek GfK

HomeNieuwsBijna een derde van Nederlanders denkt: hoe donkerder het brood, hoe gezonder

Bijna een derde van Nederlanders denkt: hoe donkerder het brood, hoe gezonder

29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen. Dit terwijl kleur lang niet altijd bepalend is voor de ingrediënten en voedingswaarde. Tegelijkertijd blijkt dat Nederlanders wel een bewuste broodkeuze maken: de volkoren boterham staat voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort (47%).

Mannen eten meer wit brood

De belangrijkste reden voor Nederlandse consumenten om volkorenbrood te eten is dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan ander brood. Volkoren wordt in populariteit gevolgd door meergranen (28%), luxe broodjes (25%) en witte broodjes (25%). Opvallend is dat mannen vaker een witte boterham eten (20%) dan vrouwen (16%).

Kinderen ontbijten vaker met brood dan volwassenen

Brood is ingebakken in de Nederlandse ontbijtcultuur: 54% van de Nederlanders eet ‘s ochtends brood. Men kiest dan het vaakst voor een boterham die ingevroren is geweest (29%). Opvallend is dat voornamelijk kinderen brood eten bij het ontbijt: 68% versus 51% bij de volwassenen. Bij de lunch kiest maar liefst driekwart van de Nederlanders voor brood. In het weekend eten meer mensen brood bij het ontbijt dan door de week (61% versus 51%). Vooral jonge alleenstaanden (53%) eten wel eens brood bij het avondeten. Gezinnen met kinderen en een lager (27%) of hoger inkomen (36%) eten ook wel eens brood bij het avondeten.

Lekker en voedzaam

De belangrijkste reden om brood te eten is omdat het lekker (66%) en voedzaam (50%) is. Ook geeft 48% aan brood te eten uit gewoonte en omdat het goede voedingsstoffen bevat (42%). De meeste personen letten vooral op de kleur van het brood bij de aankoop ervan (64%). Daarnaast is de hoeveelheid vezels (23%) inmiddels belangrijker geworden dan de hoeveelheid zaden en pitjes (21%). Voedingskundige Linda van Zonsbeek: “Het is mooi dat mensen inzien dat brood een heel voedingsrijk product is. Ook in tijden waarin alle producten duurder worden is brood een efficiënt basisvoedingsmiddel. Goed om te zien dat mensen bewust kiezen en volkoren nog steeds de meest populaire broodsoort is. Goed informeren blijft wel belangrijk, zodat mensen kijken naar ingrediënten in plaats van de kleur.”

Een brood uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

Een brood uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

Kiezen voor volkoren: handvat voor de cliënt

Kiezen voor volkoren: handvat voor de cliënt

Alle goede informatie over brood op één plek

Alle goede informatie over brood op één plek

Delen via