MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Een brood(je) uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

Broodnamen duidelijker geworden

HomeNieuwsEen brood uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

Een brood(je) uitzoeken kan vanaf nu veel specifieker

Tijgerbrood, Italiaanse bol of desembrood: de tijd dat je in het broodschap alleen een halfje wit en een knip bruin kon vinden is al lang voorbij. Met de groei in diversiteit van brood en bijbehorende fantasienamen is het niet altijd even duidelijk wat er precies in een brood zit. Precies daarom is per 1 juli 2022 het Warenwetbesluit Meel en brood ingegaan, met het doel om meer duidelijkheid te geven over broodsoorten. En met die transparantie laat de bakkerij zien dat brood gewoon een heel goed, gezond en eerlijk product is.

  1. Wat is er veranderd?

Door nieuwe wetgeving staan broodnamen specifieker vermeld. Het is duidelijk of je brood wit, bruin of volkoren is. En van welke graansoort het brood gemaakt is; bijvoorbeeld tarwe, spelt, rogge, haver of een mengsel van graansoorten. Zo weet je precies wat voor brood je koopt. Een ‘maisbrood’ heet bijvoorbeeld nu “wit tarwemaïsbrood”. Omdat je van enkel mais geen brood kunt bakken, daar is ook altijd bloem of meel van tarwe voor nodig. Enkel de naam is veranderd, je kunt nog steeds je favoriete broodsoort uitkiezen.

  1. Waarom is dat gedaan?

We willen graag transparant en eerlijk zijn naar onze klanten. Vaak is het lastig voor mensen om te begrijpen hoe een brood precies gemaakt wordt. Mensen kijken vaak naar de kleur van brood, terwijl die niks zegt over de voedingswaarde. Ook hebben veel broden een fantasienaam. Nu zie je voor ieder brood of het wit, bruin of volkoren is én van welke graansoort. Zo kunnen mensen een bewuste keuze maken. Voor het meest gezonde brood kies je volkoren.

  1. Waar precies vind ik de uitgebreide benaming?

De uitgebreide benaming vind je altijd in de direct nabijheid van de broden; op het schapkaartje, op het etiket, de verpakking of op de toonbank. Maar ook in webshops of op een bestellijst of menukaart. Op alle plekken waar brood verkocht wordt, dien je duidelijk de specifieke naam te kunnen zien. De uitgebreide benaming staat vaak aanvullend op de naam die het brood al had (verkoopbenaming), zodat je je favoriete brood nog steeds makkelijk herkent.

  1. Voor welke producten geldt dit allemaal?

Voor alle soorten brood; van meergranenbrood tot zachte bolletjes en van stokbrood tot aan suikerbrood of pita etc. Zo weet je altijd wat voor brood je eet. Wel zo duidelijk!

  1. Is het brood zelf veranderd?

De nieuwe wet gaat over de benaming van brood. Aan het brood zelf is meestal niets veranderd. Je kunt nog steeds je favoriete broodsoort kopen. Soms is wel de receptuur aangepast, om te voldoen aan de nieuwe wet. Bijvoorbeeld een meergranenbrood dient nu uit tenminste 3 graansoorten te bestaan, in een aanzienlijke hoeveelheid. Dit is nieuw.

  1. Hoe zit het met tarwebrood?

Tarwebrood kennen we allemaal als bruinbrood. Terwijl je met de nieuwe broodnamen kunt kiezen uit een wit tarwebrood, bruin tarwebrood of volkoren tarwebrood. Dat zit zo: tarwe zegt iets over de graansoort waarvan het brood gemaakt is. Die graankorrel kun je vermalen tot bloem of volkorenmeel. Bloem gebruik je voor witbrood, en volkorenmeel voor volkorenbrood. Bruinbrood is een mix van beiden. En dat zie je nu duidelijk in de broodbenaming terug.

  1. Wit, bruin, volkoren; wat is ook al weer het verschil?

Alle broodsoorten zijn in te delen in drie hoofdsoorten: wit, bruin of volkoren. Dit geldt ook voor meergranen, spelt- en desembrood. Bepalend is welk deel van de graankorrel is gebruikt. Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel. Witbrood is gemaakt van bloem, dat bevat alleen het binnenste deel van de graankorrel. Bruinbrood is gemaakt van meel en dat is  een combinatie: van volkorenmeel én bloem.

Hoe meer volkorenmeel in het brood, des te  meer vitamines, mineralen en vezels. Voor het meest gezonde brood kies je dus volkorenbrood. Maar ook bruinbrood en witbrood bevatten vezels, vitamines en mineralen. Bruinbrood is gewoon goed en witbrood is lekker voor de afwisseling.

  1. Het hele donkere brood blijkt nu ineens wit, hoe zit dat?

Die donkere kleur komt door mout. Mout zorgt voor een lichtzoete smaak, een mals brood én geeft een donkere kleur. Maar geen extra voedingsstoffen. De kleur van brood zegt dus niets over de voedingswaarde. De ingrediënten doen dat wel. Een brood met enkel volkoren granen (volkorenbrood) heeft alle voedingsstoffen uit de hele graankorrel nog in zich, en is dus de meest gezonde keuze. Witbrood is gemaakt van bloem, dat is enkel het binnenste gedeelte van de graankorrel, daarin zitten minder voedingsstoffen. Voor bruinbrood gebruiken we een mix van volkorenmeel en bloem. Daarom staat nu op ieder brood of het wit, bruin of volkoren is. Wel zo duidelijk!

Test je kennis met de broodweterquiz en leer hoe brood in elkaar zit

Delen via