MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel of stof, echter, dit is een ander soort reactie dan bij een allergie. Ook is het afweersysteem hier niet bij betrokken. Reacties ontstaan dan ook op een andere manier (bijvoorbeeld door enzymtekorten). 

Lactose-intolerantie

Een veel voorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie, dit komt het meest bij volwassenen voor. Mensen uit het Midden-Oosten of Azië hebben hierop een groter risico; dit is genetisch bepaald. Vaak kunnen kleine hoeveelheden lactose wel verdragen worden. Normaliter wordt het enzym lactase in onze darmen geproduceerd wat de lactose kan verteren. Bij lactose-intolerantie ontbreekt dit enzym of wordt het heel weinig aangemaakt. De lactose die daardoor niet verteerd wordt kan klachten veroorzaken zoals darmkrampen en diarree.

Lactose zit in melk en veel producten die hiervan gemaakt zijn zoals zachte kaas, yoghurt en slagroom. Bepaalde broodsoorten kunnen lactose bevatten zoals melkbrood, pudding- en roombroodjes en ook kan lactose als los ingrediënt toegevoegd zijn aan allerlei broodsoorten.

Meestal is het zo dat koemelk-eiwit en lactose samen in een product aanwezig zijn omdat het beide bestanddelen zijn van melk. Als er op de verpakking staat dat er (dierlijke) melk in een product aanwezig is kun je er meestal van uitgaan dat er ook lactose inzit. Aanwezigheid van lactose moet op de etikettering worden vermeld. Bij onverpakte producten kan navraag worden gedaan bij de bakker of het verkooppunt.