MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Niet-coeliakie tarwegevoeligheid

Naast mensen met coeliakie en mensen met tarwe-allergie lijkt er ook een groep mensen te zijn die wel klachten ondervindt door het eten van tarwe(producten) maar waarbij coeliakie en tarwe-allergie uitgesloten zijn. 

Voorlopig wordt dit fenomeen door wetenschappers omschreven als niet-coeliakie tarwegevoeligheid (NCWS). Richting consumenten wordt het vaak glutensensitiviteit genoemd. Er is echter nog erg veel onduidelijk. Zo weet men niet zeker of het de gluten zijn die de klachten veroorzaken of andere graancomponenten zoals ATI's of FODMAPs. Ook weet men niet hoe de klachten veroorzaakt worden (hoe dit in het lichaam werkt), en of het wel bij alle patiënten dezelfde oorzaak is. Ook is het niet bekend hoeveel tarwe deze mensen tolereren voordat er klachten ontstaan. Wellicht ligt deze grens hoger dan bij de allergische voedselovergevoeligheid.

Doordat er nog veel onduidelijk is, is het ook moeilijk in te schatten hoe groot deze groep mensen is. Schattingen in de literatuur lopen uiteen van 0,5% tot 6% van de westerse bevolking.

Hype glutenvrij

Door verschillende mensen wordt via media verspreid dat glutenvrij eten gezonder is. In de horeca ontstaat veel meer vraag naar glutenvrije gerechten. Er lijkt sprake te zijn van een hype. Terwijl het niet wetenschappelijk is bewezen dat glutenvrij eten gezonder is. Granen zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Het weglaten van gluten en daardoor veel granen, kan leiden tot een eenzijdig voedingspatroon waarbij een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan, bijvoorbeeld aan vitamine B, E, vezel en ijzer. Als compensatie wordt vaak gekozen voor speciale, dure glutenvrije producten. Deze zijn vaak minder gezond dan de variant met gluten vanwege meer suiker, zout en vet en minder gezonde voedingsstoffen als voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Negatieve verwachting

Uit een studie gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology and Hepatology blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Door de invloed van interacties tussen de hersenen en de darmen kunnen mensen echt klachten ervaren als buikpijn, een opgeblazen buik of bijvoorbeeld diarree na het eten van gluten. Dit moet nog verder worden onderzocht. De oorzaak van die klachten ligt niet enkel in het eten van gluten, dus een glutenvrij dieet is niet de enige oplossing.

Delen via