MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Geen vlees en zuivel, maar wel brood!

HomeNieuwsGeen vlees en zuivel, maar wel brood!

Geen vlees en zuivel, maar wel brood!

Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

Is brood plantaardig?

Ja. Klassiek brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood passen goed in een gezond én plantaardig voedingspatroon. Voor mensen die kiezen voor meer vegan producten dus zeer geschikt. In bruin- en volkorenbrood zit ijzer en eiwit, voedingstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast zijn graanproducten, waaronder brood, de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon.

Een kleine disclaimer: Elke bakker heeft eigen recepturen, daarom is het moeilijk aan te geven dat élk brood volledig plantaardig is. Check daarom altijd goed alle ingrediënten, vraag het na bij de bakker of winkelmedewerker of ga op zoek naar een voorverpakt brood waar de ingrediëntenlijst duidelijkheid brengt. 

De onbekende eiwitbron

Geen vlees en zuivel, waar haal je dan de eiwitten vandaan? Bijna een kwart van onze huidige eiwitinname komt uit brood en graanproducten. Daarmee staan graanproducten op nummer 3, achter vlees en melkproducten. Bovendien hoeven we niet meer eiwitten te gaan eten. Wat wel een goed idee is, is meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten eten.

Bij een volledig plantaardig voedingspatroon moet je rekening houden met de volwaardigheid ervan, met name met betrekking tot de inname van bijvoorbeeld ijzer en vitamine B12. Ook eiwitten zijn een belangrijk aandachtspunt. Een volledig plantaardig voedingspatroon vereist tot 30% meer eiwitten dan een voedingspatroon dat dierlijke producten bevat. Daarnaast zijn plantaardige eiwitten soms minder goed verteerbaar en missen ze vaak één of meer van de essentiële aminozuren die wel in dierlijke eiwitten voorkomen.

Verschillende plantaardige eiwitbronnen kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Granen leveren bijvoorbeeld met name methionine en zijn arm aan lysine. Bij peulvruchten is dat net andersom. De combinatie van verschillende plantaardige eiwitbronnen levert voldoende essentiële aminozuren, bijvoorbeeld volkorenbrood met een spread van peulvruchten (kikkererwten, linzen etc.).

Genoeg belegopties anders dan vlees en kaas

Kaas, vleeswaren en eieren maken de milieu-impact van de traditionele broodmaaltijd een stuk hoger. Om de broodmaaltijd plantaardig te maken zijn er steeds meer combinaties mogelijk met beleg op basis van groenten, fruit, noten en peulvruchten: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Dit maakt het gemakkelijker om af te wisselen en te genieten van een gezonde, plantaardige en betaalbare broodmaaltijd.

Doe inspiratie op voor jezelf en je cliënt met deze lekkere recepten!  

Delen via