Koolhydraatarm brood
Wat is koolhydraatarm brood?
Er zijn specifieke diëten die uitgaan van een koolhydraatarme voeding. De laatste jaren komt een koolhydraatarme voeding steeds vaker in het nieuws. Het Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en weinig koolhydraten (suikers, zetmeel en voedingsvezel!). Brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta zijn in deze diëten verboden of (in de vervolgfase) zeer beperkt toegestaan.
Voor mensen die graag een koolhydraatarm dieet willen gebruiken, is er brood met een verlaagd koolhydraatgehalte verkrijgbaar.
Overigens is de term koolhydraatarm brood warenwettelijk niet toegestaan. Wettelijk gezien mag brood met minder koolhydraten alleen verkocht worden als 'brood met een verlaagd koolhydraatgehalte' of 'brood met minder koolhydraten'.
Hoeveel koolhydraten zitten er in koolhydraatarm brood?
Brood met een verlaagd koolhydraatgehalte heeft ten minste 30% minder koolhydraten dan een vergelijkbare gangbare broodsoort. Dat is bij wet geregeld. De hoeveelheid koolhydraten in deze broodsoorten varieert van 15-30 gram per 100gram (= 3 boterhammen). Daar waar een gemiddelde broodsoort tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram.
Wat zit er in plaats van koolhydraten in koolhydraatarm brood?
In de meeste gevallen is een deel van het tarwemeel in dit brood vervangen door sojameel, omdat dit een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben zoals lijnzaad en zonnebloempitten.
Dit brood heeft weliswaar minder koolhydraten, maar bevat nagenoeg net zoveel of soms ietsje meer calorieën dan gewoon brood. Dit komt door het hogere vetgehalte. Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten.
Aandachtspunten bij een koolhydraatarm dieet?
Het voor lange tijd volgen van een koolhydraatarm dieet heeft als bezwaar dat mensen weinig voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen binnenkrijgen. Dit omdat bij een koolhydraatarm dieet meestal weinig fruit en graanproducten gegeten wordt. Het volgen van een koolhydraatarm dieet wordt daarom door het Voedingscentrum afgeraden.
Cliënten die toch een koolhydraatarm dieet willen volgen, kunt u brood met een verlaagd koolhydraatgehalte adviseren. Dat is een manier om toch voedingsvezels binnen te krijgen. Wij adviseren grondstoffenleveranciers om bij de ontwikkeling van brood met een verlaagd koolhydraatgehalte juist vezelrijke producten te gebruiken, zoals peulvruchten, noten en zaden. Zo kan het tekort van voedingsvezels deels worden opgevangen.