MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Milieu-impact

De kleine voetafdruk van volkorengranen

HomeOver broodMilieu-impact

Milieu-impact van brood

De grote invloed van voedselproductie en -consumptie op het milieu dwingen ons tot duurzame keuzes. Door de kleine voetafdruk zijn volkorengranen zo'n duurzame keuze. 

Voetafdruk van voeding 

Een grote milieubelasting is de uitstoot van broeikasgassen, zoals methaan en CO2. Om een goede vergelijking tussen voedingsmiddelen te maken, is het gangbaar om alle broeikasgassen terug te rekenen naar CO2-equivalenten en uit te drukken in een carbon footprint of CO2-voetafdruk. (Rund)vlees heeft de grootste voetafdruk. Na vlees zijn dat kaas, vis en eieren. De meeste plantaardige producten dragen minder bij aan het broeikaseffect. Brood en graanproducten kennen een kleinere voetafdruk dan andere eiwitbronnen. 

Binnen de categorie brood en graanproducten zitten verschillen. Rijst belast het milieu bijvoorbeeld meer dan tarwe, rogge en haver. In de categorie brood heeft volkorenbrood een kleinere CO2-voetafdruk dan brood van geraffineerd graan. Door een efficiënter gebruik van de graankorrel is dat verschil ongeveer 5%. Als voorbeeld: met zo'n 10 kilo tarwe kun je 60 volkoren tarwebroden bakken en maar 42 witte tarwebroden. 

Bekijk de whitepaper voor meer informatie over volkoren en duurzaamheid. 

Een ander eetpatroon 

Een duurzaam voedingspatroon bestaat uit volkoren granen, peulvruchten, noten, fruit en groente en kleinere hoeveelheden ei, zuivel, kip en vis en weinig rood vlees. Dat benadrukken wereldwijde autoriteiten als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar ook nationale organisaties zoals het Voedingscentrum. 

Het Planetary Health diet - gepubliceerd door de EAT Lancet Commission in 2019 - onderstreept dat calorieën voornamelijk uit plantaardige producten moeten komen om de wereldbevolking ook in de toekomst nog gezond en duurzaam te kunnen voeden. Dat betekent een drastische verandering van het huidige voedingspatroon. Volkorengranen houden daarin een prominente plek. 

Lees ook: Volkoren, broodnodig voor een duurzame toekomst

Delen via

Over brood
Milieu-impact