MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsVolkoren in nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes

Volkoren in nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes

Donderdag 5 februari is de nieuwe Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd. De laatste versie van de richtlijn was inmiddels vijf jaar oud.

In de nieuwe richtlijn wordt beschreven dat wanneer er als koolhydraatbron voornamelijk gekozen wordt voor volkorengraanproducten, peulvruchten, groenten en fruit, dit is geassocieerd met een relatief lagere kans op diabetes type 2 en een relatief gunstiger risicoprofiel bij type 2 diabetici. Tevens bevatten volkorengraanproducten, peulvruchten, groenten en fruit naast koolhydraten ook andere nutriënten. Daarom hebben deze koolhydraatbronnen de voorkeur boven meer bewerkte koolhydraatrijke producten die veel vet, suiker of zout bevatten.

Verder wordt een hogere inname van voedingsvezels bij mensen met diabetes geassocieerd met een lagere sterftekans. Vanwege de totale gezondheidsvoordelen van voedingsvezels wordt ook aan mensen met diabetes geadviseerd voldoende voedingsvezels te gebruiken (30-40 g/d). Zes sneden volkorenbrood zijn al goed voor ruim 14g vezels.