MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsGlutenvrije hype gaat vanzelf over, aldus prof. Brouns

Glutenvrije hype gaat vanzelf over, aldus prof. Brouns

“Glutenvrij diëten is een hype die net als het Atkins-dieet en het broodbuikdieet vanzelf over gaat.” Dit zei Fred Brouns tijdens het symposium ‘Granen, daar zit wat in!’ van Voeding Nu bij het Nederlands Bakkerij Centrum. 

De professor Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht sprak over de verschillende misverstanden die er bestaan rondom granen en graanproducten. “Veel mensen weten niet eens wat gluten zijn, maar vermijden ze toch. Gluten zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit van het deeg en het volume van het brood. Hierdoor is een glutenvrij dieet niet alleen minder smakelijk, maar bevat het vaak minder vezels en meer vet, suiker en zout.
 
Hiermee wil Brouns het onderwerp niet bagatelliseren voor mensen die last hebben van gluten, zoals mensen met coeliakie of een overgevoeligheid voor gluten. “Gluten vermijden zonder dat je problemen ervaart van gluten is echter geen goed idee. Het enige voordeel van deze hype is dat er eindelijk eens aandacht wordt besteed aan het maken van smakelijke glutenvrije producten voor mensen die gluten niet kunnen verdragen.” Lees hier het originele artikel.