MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

RIVM: brood en graanproducten belangrijke bron van koolhydraten, vezels én eiwit

en ook vitamines en mineralen

HomeNieuwsRIVM: brood en graanproducten belangrijke bron van koolhydraten, vezels én eiwit

RIVM: brood en graanproducten belangrijke bron van koolhydraten, vezels én eiwit

Brood is diep ingebakken in de Nederlandse eetcultuur. Het is al eeuwenlang een voedzaam basisvoedingsmiddel dat een cruciale rol speelt in ons dagelijkse eetpatroon. En dat is niet voor niets. Brood is een belangrijke bron van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Dat bevestigen ook de meest recente resultaten van de Voedselconsumptiepeiling, blijkt uit het rapport van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Koolhydraten, vezels én eiwit

Het RIVM rapporteert over de categorie “brood, granen, rijst en pasta”. Van de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten komt 37% uit deze categorie. En daarmee zijn brood, granen, rijst en pasta ook een belangrijke leverancier van energie. Daarbij is het goed om te onthouden dat koolhydraten niet slecht zijn, we hebben ze allemaal nodig om goed te functioneren.

Vezels zijn een vorm van koolhydraten. “brood, granen, rijst en pasta” leveren de meeste vezels in ons voedingspatroon: 41%. Gevolgd door “fruit, noten en olijven” (16%) en groenten (15%). Dat neemt niet weg dat we nog altijd te weinig vezels binnen krijgen: gemiddeld 21 gram per dag. Het advies voor vrouwen is om elke dag minimaal 25 gram vezels te eten, en mannen zelfs minimaal 30 gram.

Bijna een kwart (23%) van de eiwitinname krijgen we binnen via graanproducten. Daarmee staan graanproducten op nummer 3 achter vlees en vleesvervangers (26%) en zuivel en zuivelvervangers (24%). Kijken we specifiek naar plantaardig eiwit, dan krijgen we zelfs 56% binnen via brood, granen, rijst en pasta. Een opvallende hoeveelheid, aangezien men brood en graanproducten nog niet altijd direct ziet als een eiwitbron.

Vitamines en mineralen

Brood en graanproducten leveren ook een belangrijke bijdrage aan de inname van vitamines en mineralen. Met name de B-vitamines:

  • Vitamine B1: 20%
  • Vitamine B3: 17%
  • Vitamine B6: 10%
  • Vitamine B11 (foliumzuur/folaat): 20%

Brood, granen, rijst en pasta zijn ook de belangrijkste leverancier van jodium (37%), ijzer (26%), natrium (25%), koper (24%) en magnesium (24%). En dragen daarnaast ook bij aan de inname van fosfor (20%), zink (20%), selenium (17%) en kalium (12%).

Volkoren heeft de voorkeur

Brood en andere graanproducten hebben dus nog altijd een belangrijke plek in het Nederlandse voedingspatroon, en dragen bij aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het blijft belangrijk om aandacht te blijven geven aan het belang van brood en graanproducten, en vooral de volkoren variant.

Over het algemeen blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van het RIVM dat Nederland gezonder eet en drinkt. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten. Nederlanders eten minder rood en bewerkt vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Daarnaast krijgen Nederlanders minder suiker en zout en meer vezels binnen. Hoewel dit gunstige ontwikkelingen zijn, krijgt men van sommige voedingsstoffen nog te veel of te weinig binnen. Bekijk de resultaten en rapporten op www.wateetnederland.nl.

Bron: RIVM, 2024. Energy and nutrient intake in the Netherlands Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021. RIVM report 2024-0071. 

 

Delen via