MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Meer beleg op een boterham dan op een bolletje

HomeNieuwsMeer beleg op een boterham dan op een bolletje

Meer beleg op een boterham dan op een bolletje

Uit onderzoek is bekend dat de grootte van het oppervlak van een product invloed heeft op hoeveel saus of beleg we erbij eten. Saus en beleg zijn vaak calorierijke producten. Bovendien eten we sneller als het voedingsmiddel zacht is of meer besmeerd is met bijvoorbeeld boter of jam. En als je sneller eet, eet je vaak ook meer. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht ons eetgedrag: smeren we meer beleg op een boterham of op een bolletje?

Voor het onderzoek hebben 37 deelnemers drie keer in het lab ontbeten. Daar kregen ze drie keer een verschillend broodproduct te eten: boterhammen, grote of kleine bolletjes. Het beleg waar proefpersonen uit konden kiezen was wel elke keer hetzelfde: vier verschillende soorten beleg (jam, stroop, eiersalade en roomkaas) met eenzelfde hoeveelheid calorieën. De proefpersonen konden zelf een belegkeuze maken, en zo veel eten als ze wilden. De onderzoeker bekeek vervolgens voor elk broodproduct hoeveel brood en beleg de proefpersonen aten en hoe snel ze hun ontbijt op hadden.

Meer beleg
Deelnemers smeerden 36% meer beleg op een boterham in vergelijking met een klein bolletje. Het besmeerbare oppervlak van een boterham was ongeveer drie keer zo groot, terwijl het gewicht van de broodproducten bijna gelijk was. Dit bevestigd wat de onderzoeker dacht: meer oppervlak leidt tot meer beleg. Toch hadden proefpersonen aan het einde van elk ontbijt, of ze nou kozen voor boterhammen, kleine of grote bolletjes, evenveel gram en calorieën binnengekregen. Maar wel in andere verhouding brood en beleg, en dus ook een andere verhouding van voedingsstoffen.

De resultaten bieden kansen, aldus de onderzoeker. Door de vorm van een voedingsproduct dat met saus of beleg wordt gegeten te veranderen, leidt dat onbewust tot meer of minder inname van het beleg dat veel calorieën bevat. Daarmee kun je maaltijden of producten creëren met een andere samenstelling van voedingsstoffen zoals vet, eiwit en vezels, of meer of minder calorieën. Deze resultaten zijn een mooi inzicht om rekening mee te houden in de praktijk.

Een lekkere, gezonde broodmaaltijd in 3 stappen:

  1. Kies voor volkoren.
    Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Volkorenbrood is daarom de meest gezonde broodsoort, of het nu een boterham is of een bolletje.
  2. Kies bij voorkeur voor (plantaardig) beleg volgens de Schijf van Vijf.
    Denk aan plakjes groente of fruit, 100% notenpasta of plakjes ei.
  3. Beleg niet te dik.

Bron:
Resource, februari 2024

Alles over volkoren

Alles over volkoren

Praktische tools

Praktische tools

Delen via