MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Gezond ouder worden met volkoren

Meer jaren aan het leven en meer leven aan jaren

HomeNieuwsGezond ouder worden met volkoren

Gezond ouder worden met volkoren

De groeiende bevolking van ouderen wereldwijd heeft de belangstelling gewekt voor factoren die gezond ouder worden bevorderen. Voeding en andere levensstijlfactoren spelen een cruciale rol bij gezond ouder worden; echter, er is nog weinig bewijs voor specifieke voedingsrichtlijnen die gemakkelijk in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Volkoren granen bevatten specifieke voedingscomponenten die mogelijk bijdragen aan gezond ouder worden.

Wetenschappelijke inzichten

Volkoren granen worden al lang in verband gebracht met een lang leven en vormen een centraal onderdeel van het dieet van veel van de langstlevende mensen ter wereld. Uit een analyse van 19 cohortstudies met meer dan een miljoen deelnemers blijkt dat elke dagelijkse portie volkoren granen geassocieerd is met een 14% lager risico op overlijden door hartziekten, een 3% lager risico op overlijden door kanker, en een 9% lager risico op totale sterfte.

Op dezelfde manier analyseerden wetenschappers van Harvard in een andere meta-analyse de volkoreninname en sterftecijfers voor 786.076 volwassenen in 14 onderzoeken. Vergeleken met mensen die de minste volkoren granen aten, hadden mensen die de meeste volkoren granen aten een 16% lager risico op overlijden door alle oorzaken, een 18% lager risico op overlijden door hartziekten en een 12% lager risico op overlijden door kanker. Het significant lagere risico op overlijden door kanker werd echter alleen gezien bij mensen die minstens 30 gram volkoren granen per dag aten. De onderzoekers observeerden ook een dosis-responsrelatie, wat betekent dat hoe meer volkoren granen iemand at, hoe kleiner de kans was dat hij tijdens de onderzoeksperiode zou overlijden.

Langer leven zonder ziekte

Nieuw onderzoek suggereert echter dat volkoren granen niet alleen jaren aan het leven toevoegen – ze kunnen ook leven aan de jaren toevoegen, doordat ze verband houden met een langere levensduur, of de tijdsduur dat een persoon gezond is, en niet alleen maar leeft. In een nieuwe studie die recent in het European Journal of Nutrition werd gepubliceerd, leefden mannen die op middelbare leeftijd de meeste volkoren granen aten ongeveer een jaar langer zonder ziekte vergeleken met mannen die de minste volkoren granen aten. De onderzoekers concludeerden dat “de inname van volkoren granen halverwege het leven geassocieerd was met gezond ouder worden over twintig jaar.”

Het is nooit te laat om gezondheid op de eerste plaats te zetten, ongeacht de leeftijd. Volkoren granen zijn daarbij een belangrijk startpunt voor een gezonder leven. En bovendien een gemakkelijke stap voor uw cliënt: van wit- of bruinbrood naar volkorenbrood, van witte rijst naar zilvervliesrijst etc.

 

Bronnen:

Zhang, B., Zhao, Q., Guo, W., Bao, W., & Wang, X. (2018). Association of whole grain intake with all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose–response meta-analysis from prospective cohort studies. European journal of clinical nutrition72(1), 57-65.

Zong, G., Gao, A., Hu, F. B., & Sun, Q. (2016). Whole grain intake and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation133(24), 2370-2380.

Eriksen, A. K., Grand, M. K., Kyrø, C., Wohlfahrt, J., Overvad, K., Tjønneland, A., & Olsen, A. (2024). Whole-grain intake in mid-life and healthy ageing in the Danish Diet, Cancer and Health cohort. European Journal of Nutrition, 1-11.

 

Delen via