MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsNordic Nutritrion Recommendations 2023: gezond eten is meestal ook duurzaam

Nordic Nutritrion Recommendations 2023: gezond eten is meestal ook duurzaam

Op 20 juni 2023 zijn de Nordic Nutrition Recommendations 2023 gepubliceerd. Het rapport is de meest uitgebreide wetenschappelijke basis ter wereld voor hoe we goed moeten eten ten behoeve van de planeet en onze gezondheid.

Het rapport geeft een wetenschappelijke onderbouwing die aantoont dat gezond eten meestal ook duurzaam is, aldus de projectleider en professor aan de Universiteit van Oslo. De directteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat dit rapport “een krachtig verband tussen gezonde mensen en een gezonde planeet” aantoont. 

Hoofdzakelijk plantaardig dieet

De Nordic Nutrition Recommendations 2023 pleit voor een voornamelijk plantaardig dieet met veel groenten, fruit, bessen, peulvruchten, aardappen en volkoren granen.

Daarnaast bevelen ze ook een grote inname van vis en noten aan, een matige inname van magere melkproducten, een beperkte hoeveelheid rood en wit vlees en een minimale inname van bewerkt vlees, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen met een hoog vet-, zout- en suikergehalte.

Volkoren granen

Volkoren granen hebben in het rapport een belangrijke rol. De consumptie van minimaal 90 gram volkoren granen wordt aangeraden door zowel gezondheidseffecten voor mens als lage impact op het milieu.

Het eten van volkoren granen draagt bij aan de inname van vezels en essentiële nutriënten als vitamine B1 en B11 (folaat), vitamine E, ijzer en zink. Inname van minimaal 90 gram volkoren granen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2 en premature sterfte, met waarschijnlijk verdere voordelen bij een hogere inname. Door de lage klimaatimpact zijn granen en graanproducten (rijst uitgezonderd) belangrijke voedingsmiddelen bij de overgang naar een milieuvriendelijk dieet.

Publicatie: New Nordic Recommendations 2023

Dit rapport zal gebruikt worden door Scandinavische en Baltische landen bij het opstellen van hun nationale voedingsrichtlijnen. Dat biedt de mogelijkheid om rekening te houden met nationale prioriteiten en lokale contexten.

Bron: Norden Co-operation, 20 juni 2023

 

Delen via