Witbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?
Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo schreven verschillende media. Zij baseren zich op een nieuwe studie waaruit dit zou moeten blijken. Deze bevinding gaat in tegen de aanbevelingen van het Voedingscentrum en andere voedingsautoriteiten. Hoe zit het nu?
Opvallend is dat de studie is uitgevoerd met slechts 20 proefpersonen, die gedurende 1 week een witbrood of volkoren desembrood te eten kregen. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect op bijvoorbeeld cholesterol, enzymactiviteit en andere markers in het lichaam. Bij alle metingen konden de onderzoekers bijna geen verschil vinden. Wat ze wel zagen was dat gemiddeld over alle proefpersonen witbrood een snellere stijging van de suikerspiegel gaf dan volkorenbrood. Dat is goed te verklaren. De koolhydraten in volkoren worden namelijk langzamer afgegeven aan het bloed, door de vezels in volkoren. Keken de onderzoekers echter naar de situatie van individuele proefpersonen, dan bleek dat bij sommige mensen de suikerspiegel na wit brood minder snel steeg dan bij volkorenbrood. Daar zijn diverse media op ingesprongen.
Veel commentaar
Echter, dergelijke grote conclusies kun je uit dit onderzoek niet trekken. Emeritus Professor Fred Brouns van de Universiteit Maastricht en andere wetenschappers plaatsen verschillende grote vraagtekens bij de onderzoeksmethode en -opzet. Zie hun commentaren op het artikel. “De studie heeft zeer weinig zeggingskracht”, zo concludeert ook het Voedingscentrum in haar reactie op De Kennis van Nu.
Wat je ook doet, volkoren is altijd goed
Voor het meest gezonde brood blijft volkorenbrood de beste keus. Met 3 volkoren boterhammen per dag verklein je het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker. Aldus de aanbevelingen van het Voedingscentrum en de Nederlandse Gezondheidsraad. Daarnaast leveren graanproducten energie en andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer.