MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsNieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

Nieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

Mag ik een halfje wit-tarwe en een maisbrood? Op brood staat binnenkort veel exacter dan nu omschreven welke soort het precies is. Bij de bakker een brood bestellen wordt vanaf komende zomer iets meer uitzoekwerk, maar duidelijker voor de consument. Ook in de supermarkt veranderen de etiketten. 
 
Vanaf 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking om de consument meer duidelijkheid te geven over wat nu precies wat is. Straks kun je precies zien of het brood wit, bruin of volkoren is en welke graansoort er is gebruikt.

Rijke broodcultuur
Wij hebben in Nederland zo'n brede en diepgewortelde broodcultuur. We eten het als ontbijt en als lunch, maar ook steeds vaker bij de warme maaltijd en als tussendoortje. Maar er zijn daarmee ook veel verschillende soorten brood. Hadden we vroeger enkel gewoon wit-, tarwe- of volkorenbrood, tegenwoordig is het aanbod veel groter met bijvoorbeeld speltbrood, desembrood, meergranen, rogge en heel vele buitenlandse soorten. Dan is het soms lastig de verschillen direct te zien. Deze wet gaat daar verandering in brengen. Voortaan moet uit de broodnaam blijken welke graandelen erin verwerkt zijn en staat op ieder brood aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. Het welbekende tarwebrood heet straks wit-tarwe of een bruin-tarwe, afhankelijk of de tarwegraankorrel is verwerkt tot bloem of meel.  

Duidelijker kiezen
Er geldt een overgangsperiode van twee jaar en door de vernieuwing wordt het even zoeken, maar duidelijker. Als voorbeeld noemt Jenneke van Elderen van het Nederlands Bakkerij Centrum het maisbrood. “Van mais alleen kun je geen brood bakken, maar iedereen kent het wel zo. Op het etiket zie je straks staan dat het bijvoorbeeld tarwe-maisbrood is.”

Speltbrood is soms volledig van speltgemaakt, soms is het een mix met tarwe. Ook dat zie je straks in de broodnaam terug. Zo weet je als broodliefhebber dankzij het initiatief van de bakkerijsector precies wat je eet, vertelt Van Elderen. Daarmee zie je ook goed hoe enorm vele soorten brood er verkrijgbaar zijn.
 
https://quiz.broodweter.nl/