MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsBewezen: overgevoeligheid voor gluten zit grotendeels tussen de oren

Bewezen: overgevoeligheid voor gluten zit grotendeels tussen de oren

Aan het onderzoek, dat vorige week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics, deden 35 mensen mee bij wie 'glutensensitiviteit' (non-celiac gluten sensitivity) is geconstateerd. Deze aandoening is overigens iets anders dan coeliakie, de auto-immuunziekte waarbij de darmvlokken kapot gaan als ze regelmatig met gluten in aanraking komen. 

Zakjes bloem

Iedere deelnemer kreeg twee zakjes bloem - met en zonder gluten - met daarop enkel de aanduiding 'A' of 'B'. In het eerste deel van het experiment moesten de proefpersonen tien dagen één soort bloem over hun eten strooien, zonder te weten of er gluten in zat. Na een pauze van twee weken waarin het reguliere (glutenvrije) eetpatroon werd gevolgd, volgde hetzelfde procedé met de andere bloem.



Tijdens het experiment hielden de deelnemers op een schaal van 1 tot 7 bij of ze last kregen van pijn, een slechte spijsvertering, diarree of constipatie. Op basis van die klachten moesten ze raden welk zakje bloem de boosdoener was. Degenen die het juist hadden, kregen vervolgens de diagnose 'glutensensitiviteit' (NCGS).

Overgevoeligheid

Wat bleek? Slechts 12 van de 35 deelnemers wisten het juiste zakje aan te wijzen. Zes personen hadden nergens last van, en het merendeel beoordeelde de hevigheid van hun klachten met een 3 of lager. De resultaten komen overeen met een andere recente studie die uitwees dat overgevoeligheid voor gluten deels in het hoofd van de patiënt zit. 

"Dit is natuurlijk een klein onderzoek", relativeert Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. "Maar door de hele glutenhype is een vaag gebied ontstaan. NCGS is een serieuze aandoening, net als het prikkelbare darmsyndroom. Maar de diagnose wordt te vaak gesteld door mensen die dat niet kunnen - zoals het alternatieve circuit of de bakker die glutenvrij brood verkoopt - en juist te weinig door artsen en specialisten."

Volgens Rootsaert weten veel mensen niet hoe om te gaan met eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. "Door het opleggen van zelfmanagement over je gezondheid zijn we kwetsbaar geworden voor partijen die ons onzin willen verkopen. De industrie speelt daarop in. Als iemand zich bij ons meldt met NCGS, vragen we altijd hoe het is opgemerkt. Als dat bij wijze van spreken door de buurvrouw is gedaan, sturen we iemand eerst naar een maag-darm-leverarts."

Lees het originele artikel uit Trouw hier.