MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Plantaardig(er) eten is goed voor het darmmicrobioom

HomeNieuwsPlantaardig(er) eten is goed voor het darmmicrobioom

Plantaardig(er) eten is goed voor het darmmicrobioom

De Week zonder Vlees en Zuivel is weer gestart, een week waarin mensen worden uitgedaagd vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot en wat bewuster aandacht te hebben voor dierenwelzijn en het klimaat. De campagneweek laat zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Wist je bijvoorbeeld dat volkoren granen en dus brood al een belangrijke bron van plantaardige eiwitten zijn? En dat plantaardig eten heel gezond kan (!) zijn?

Plantaardig gunstig voor darmmicrobioom

Een recente meta-analyse gepubliceerd in Nature toont aan dat mensen die grotendeels plantaardig eten vaker bacteriën in hun microbioom hebben die gelinkt zijn aan goede gezondheid. Wetenschappers onderzochten ruim 21.500 samples van ontlasting van mensen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië en namen ook zelf-gerapporteerde voedingspatronen van de deelnemers mee. Deze patronen werden vervolgens ingedeeld in vegan, vega en omnivoor eetpatroon.

De onderzoekers vonden in de samples van veganisten en vegetariërs meer bacteriën die in verband worden gebracht met het verhogen van korteketenvetzuur-concentraties. Deze korteketenvetzuren werken ontstekingsremmend en verbeteren de barrièrefunctie van de darmwand. Bij omnivoren werden juist meer bacteriën gevonden die uiteindelijk zorgen voor een verminderde productie van korteketenvetzuren. De onderzoekers benadrukken daarom het belang van meer plantaardige producten in de voeding.

Belangrijke rol voor brood in plantaardig dieet

Het meeste bruin- en volkorenbrood is volledig plantaardig, en past daarmee gemakkelijk in een gezond én plantaardig voedingspatroon. De granen in brood bevatten plantaardige eiwitten. Toch leggen nog weinig mensen de link tussen brood en eiwit. Als je aan Nederlanders vraagt waar ze hun eiwitten vandaan halen, antwoordt slechts 15% ‘brood’. En dat terwijl graanproducten zoals brood al bijna een kwart van onze dagelijkse eiwitinname verzorgen. Brood is daarom dé voor de hand liggende, maar vaak vergeten eiwitbron voor een plantaardige levensstijl.

Niet meer, maar andere eiwitten

We hoeven (vaak) niet méér eiwitten te gaan eten, maar slechts te kiezen voor andere eiwitten. Voor de gezondheid en het klimaat zijn (meer) plantaardige eiwitten de toekomst. En daar speelt brood dus een grote rol in. Vooral volkorenbrood biedt een waardevol pakketje van voedingsstoffen dat ons op dagelijkse basis van energie voorziet. Bovendien is er voldoende plantaardig beleg beschikbaar, om de vaak gekozen kaas en vleeswaren mee af te wisselen.

Die doodnormale volkorenboterham met 100% pindakaas is dus zo gek nog niet! Goed voor ons, het milieu en dus ook ons darmmicrobioom!

Lekkere recepten om te delen met je cliënt:
- Volkorenboterham met 100% pindakaas, komkommer en chilicrisp
- Volkorenboterham met kikkerertwen-kerrie-salade en mango chutney

Bron:
Fackelmann, G., Manghi, P., Carlino, N., Heidrich, V., Piccinno, G., Ricci, L., ... & Segata, N. (2025). Gut microbiome signatures of vegan, vegetarian and omnivore diets and associated health outcomes across 21,561 individuals. Nature Microbiology, 1-12. 
Buikbelang, 21 februari 2025

Delen via